Nadgrajevanje prenosnika

Menjava komponent in nadgrajevanje prenosnika

Nadgrajevanje prenosnika ni tako enostavno kot pri stacionarnem računalniku. Nadgrajevanje poslovnega prenosnika ali mobilne delovne postaje je smiselno in lažje, pri osebnih prenosnikih pa je nadgrajevanje težje, saj so zasnovani tako, da se ga zamenja zato se ga težje nadgradi. Prej tudi dobro premislite, če se splača, saj so osebni prenosniki relativno poceni. Preden začnete odpirati ohišje, odstranite napajalnik in baterijo, potem pritisnite tipko za vklop, saj smo le tako lahko popolnoma prepričani, da v prenosniku ni elektrike. Opozorilo! Odpiranje prenosnika lahko povzroči prenehanje garancije.

Menjava diska ali optične enote na prenosniku

Nadgrajevanje prenosnikaNajbolj pogosta nadgradnja zadnje čase je menjava oz. dodajanje SSD diska. Večina uporabnikov, ki menjajo optično enoto za SSD disk, ne uporablja optične enote.
Pri tem moramo vedeti, da ima ponavadi prenosnik hitrejšo povezavo z diskom kot z optično enoto. Če bomo dodajali SSD disk namesto optične enote, bo imel slabšo povezavo in ne bo optimalno hiter. Zato je priporočljivo zamenjati diska, tako da bo HDD tam, kjer je bila optična enota, SSD pa na mestu, kjer je prej bil HDD disk.
Pri menjavi optične enote za disk boste potrebovali tudi nosilec.

Menjava in dodajanje delovnega spomina RAM-a

Nekaterim starejšim prenosnikom se delovnega spomina oz.RAM-a ne da dodajati ali zamenjati, saj je prvarjen na osnovno ploščo.
Pri tem opravilu si moramo najprej prebrati, katere frekvence oz. hitrosti RAM-a podpira osnovna plošča prenosnika. Pri sistemih z integrirano grafiko bomo z višjo frekvenco RAM-a pridobili tudi na kvaliteti grafike.

Menjava procesorja

Tu je še največ težav in omejitev. Procesorji (tako CPU kot grafični procesorji) so pogosto fiksno pritrjeni na osnovno ploščo. Preveriti moramo tudi kompatibilnost komponente, ki jo hočemo vgraditi. Tako nadgradnjo so predvideli za mobilne delovne postaje in nekatere poslovne prenosnike. Pri teh prenosnikih to ni več problem. Pazljivi moramo biti na hladilni sistem, močno priporočljiva je termalna pasta, ki zagotavlja optimalen prenos toplote iz površine procesorja na hladilnik. Seveda moramo biti pazljivi, da ne poškodujemo hladilnega sistema.

Nadgrajevanje prenosnika ni več tako zahtevna stvar, kot je bila včasih, ampak še vedno ni enostavna, kot pri stacionarnem računalniku.