Oživljanje starega prenosnika

Gotovo se tudi v vaših predalih skriva kakšen star prenosnik, ki ni več kos zahtevam sodobnega digitalnega sveta, če sploh še deluje. Vendar pa bi bilo škoda prenosnik enostavno zavreči, če ga lahko hitro in učinkovito povrnete v delujoče stanje in uporabite pri svojem delu ali za zabavo. Navadno se uporabo starih prenosnikov opušča predvsem zaradi nekaterih pogostih težav, ki jih navajamo v nadaljevanju.
Nezadostna zmogljivost
ZOživljanje starega prenosnika bliskovitim razvojem sodobne tehnologije morajo tudi novi prenosniki naslednjim generacijam hitro priznati premoč v zmogljivosti. Že leto ali dve sta dovolj, da računalnik ni več kos zahtevam nove programske opreme. V takšnih primerih je možnost za oživljanje starega prenosnika seveda nadgradnja strojnih komponent. Prvi ukrep je navadno nadgradnja delovnega pomnilnika, saj module tega lahko dobite za ugodno ceno, nadgradnja pa je enostavna. Enako velja za trdi disk, medtem ko je procesor in grafično kartico pri prenosniku težje nadgraditi.

Iztrošena baterija

Najpogostejša značilnost starih prenosnikov je zelo kratka avtonomija delovanja. Mnogi stari računalniki, ki so bili v redni uporabi, sploh ne delujejo več brez stalne povezave z električnim omrežjem. Logična rešitev v tem primeru je seveda nakup nove baterije. Pobrskajte na internetu za pravim modelom baterije in kupite nadomestek. Ta navadno ne zahteva omembe vredne finančne investicije, a v trenutku povrne življenje staremu računalniku.

Pregrevanje

Pregrevanje je prav tako pogost simptom težav pri starih prenosnikih. Navadno pomeni le to, da je notranjost računalnika zaprašena, tako da hlajenje ni učinkovito. Prenosnik bo treba odpreti, poti za zračenje očistiti, prav tako se bo treba pozorno posvetiti hladilnim sistemom in po potrebi ponovno nanesti termalno pasto za odvajanje toplote s čipovja.
Poleg teh se pri starih prenosnikih seveda pojavljajo tudi druge težave, pri katerih pogosto ni druge rešitve, kot da komponente zamenjamo. To je rešitev pri okvarjenih zaslonih, poškodovanih tipkovnicah in podobnih težavah.