Prednosti velikih prenosnikov

Veliki prenosniki

Glavna prednost prenosnih računalnikov je prav prenosljivost, kar pomeni, da so načeloma bolj zaželeni manjši in lažji prenosniki. Pa vseeno so na trgu tudi takšni, ki s svojo velikostjo ne izgledajo pretirano mobilni. Seveda pa tudi ti ustrezajo nekaterim uporabnikom, ki poznajo prednosti velikih prenosnikov. Naj jih naštejemo samo nekaj:

  • Prednosti velikih prenosnikovRobustno ohišje
  • Velik zaslon
  • Velika tipkovnica
  • Neomejena zmogljivost

Omenjene prednosti seveda niso ekskluzivne samo za velike prenosnike, so pa v tem segmentu nedvomno bolj značilne. Velik zaslon na primer nujno pomeni tudi razmeroma velike dimenzije prenosnega računalnika, zato bodo tisti, ki za svoje delo potrebujejo veliko površino na zaslonu, raje izbrali na primer takšnega s 17,3-palčno diagonalo.

Robustno ohišje najdemo tudi pri mnogih manjših prenosnikih, prav tako sama velikost še ne garantira vzdržljivosti. Dejstvo pa je, da imajo proizvajalci večjih in težjih prenosnikov več svobode pri jačanju ohišja in lažje zagotovijo vzdržljivost, kot pa pri manjših izdelkih, katerih ključna prednost je prav kompaktnost in nizka teža.

Podobno kot zaslon je tudi tipkovnica neposredno omejena z velikostjo prenosnika. Pri prenosnikih z diagonalo, manjšo od 15,6 palcev, praktično ne najdemo takšnega, ki bi imel tipkovnico s polnim naborom tipk, pogosto pa proizvajalci s prostorom varčujejo tudi tako, da zmanjšajo velikost tipk ali celo preuredijo njihovo postavitev. To predstavlja nevšečnost za tiste, ki pri delu pogosto tipkajo ter potrebujejo tudi numerični del tipkovnice.

Tudi zmogljivost prenosnka ni odvisna samo od njegove velikosti, je pa pri prenosnikih pogosto zmogljivost omejena s prostornino ohišja – zato v kompaktnih prenosnikih na primer ne najdemo ločenih grafičnih kartic, optičnih enot in drugih komponent. Večji prenosniki imajo dovolj prostora za večje komponente in učinkovitejše hladilne sisteme, tako da lahko ponudijo tudi nekaj več zmogljivosti. Seveda pa se tudi v velikih prenosnikih, posebej nizkocenovnih, pogosto skrivajo zgolj osnovne konfiguracije, tako da velikost pri tem še ni odločilni dejavnik.