Vzdrževanje prenosnika

Prenosni računalniki so naši zvesti spremljevalci na praktično vsakem koraku, saj nam omogočajo opravljanje najrazličnejših nalog v digitalnem svetu. Ker predstavljajo tako pomemben del vsakdana, predvsem pa delavnika, je treba poskrbeti za kar najdaljšo možno življenjsko dobo računalnika. Tako bomo kot uporabniki zadovoljni pri uporabi in prepričani, da nas digitalni spremljevalec ne bo pustil na cedilu ravno takrat, ko ga bomo najbolj potrebovali. Vzdrževanje prenosnika mora biti redno izvajano, saj le tako lahko zagotovimo optimalno delovanje računalnika na dolgi rok.

Posodabljanje programske opreme

Posodabljanje programske opreme je pomembno opravilo že iz čisto praktičnih razlogov – na trg pridejo novejše različice programov, dobimo lahko dodate funkcionalnosti, včasih spoznamo, da so boljše alternative … Z vidika vzdrževanja pa je posodabljanje programov pomembno predvsem zato, da zagotovimo nemoteno delovanje računalnika – avtorji programov navadno podpirajo samo novejše različice programov, stare pa hitro postanejo nezdružljive in lahko nehajo delovati. Poleg tega so nove različice opremljene tudi z varnostnimi popravki, medtem ko se pri starih lahko odkrijejo nezakrpane pomanjkljivosti. Posebej pomembno je posodabljanje operacijskega sistema, pri katerem so razmeroma pogosti predvsem varnostni popravki.

Vzdrževanje strojne opreme prenosnika

Čiščenje prenosnikaTudi, če strojna oprema odlično deluje, je priporočljivo vsaj občasno pokukati v notranjost ohišja. Pri redni uporabi prenosnika se v notranjosti začne nabirati prah, kar lahko blokira prezračevalne poti in povzroči pregrevanje računalnika. Pregrevanje je lahko tudi znak drugih težav, posebej po več letih uporabe – takrat se priporoča tudi preverjanje posameznih komponent, temeljito čiščenje hladilnih sistemov, ponoven nanos termalne paste in podobno. Tako bo računalnik brez težav deloval dolgo vrsto let, saj imajo komponente pri normalnih pogojih navadno precej dolgo življenjsko dobo.

Nadgradnja strojne opreme

Če kakšna komponenta odpove ali če bi radi nadgradili zmogljivost računalnika, je treba zamenjati oziroma dodati komponente. To lahko sodi na področje vzdrževanja, sploh če gre za manjše posege, kot je dodajanje RAM pomnilnika ali vgradnja SSD pogona. Pri tem je seveda smiselno pokukati še k sosednjim komponentam in se ponovno prepričati, da je računalnik pripravljen na resno delo.